ponedjeljak, 28. svibnja 2012.

TROŠKOVI LEGALIZACIJE !!!


LEGALIZACIJA BESPRAVNO SAGRAĐENIH OBJEKATA – 2012.g.  – DIO 2


TROŠKOVI LEGALIZACIJE…..

U zadnje vrijeme se dosta u medijima govorilo o legalizaciji te o svemu što ministar Vrdoljak govori odnosno što piše u prijedlogu Zakona o postupanju s bespravno sagrađenim zgradama (Zakon o „legalizaciji“).

Naslovi kao što su npr. „LEGALIZACIJA POLJOPRIVREDNIH OBJEKATA JEFTINIJA I DO 75%, 50%...“, BESPLATNO ZA BRANITELJE, LEGALIZACIJA BESPRAVNE GRADNJE USKORO JEDNOSTAVNIJA  itd…..  toliko su me razljutili da jednostavno moram nešto reći na tu temu.

Dakle, kao prvo ja sam 100% za legalizaciju. Pošto i sam sudjelujem u postupku ozakonjenja objekata kao projektant, naravno da je u mome interesu da zakon zaživi, ali na koji način?

Sve te izjave, odnosno senzacionalistički naslovi u medijima idu na štetu samo narodu a da toga nisu ni svjesni.

Jeftinije????.......... Ne bih rekao!

Za sada je jedino vodni doprinos smanjen za 50% a on ovisi o lokaciji objekta (grad Zagreb, područje posebne državne skrbi, priobalno područje, ostali dio Hrvatske) te vrsti i namjeni.

Ako se mislio na to pojeftinjenje onda je to istina.

Komunalni doprinos određuju jedinice lokalne samouprave i na to država ne može niti hoće utjecati. Tako da koliko pojedina općina, odnosno grad odredi za svoje područje i zone, toliko je. Tu pojeftinjenja neće biti.

Naknada za zadržavanje bespravno sagrađenih objekata, odnosno popularno nazvano kazna, tu isto nema nekih iznenađenja. Za primjenu starog zakona je stupio na snagu pravilnik o obračunu te naknade.
Navodno bi trebao stupanjem novog zakona na snagu izaći i novi pravilnik ali čisto sumnjam.
Mislim da je postojeći pravilnik dobro osmišljen i održiv. (dobro osmišljen u smislu izračuna koeficijenta na principu koliko si griješio toliko ćeš platiti. Ako si puno odstupao od zakona, prostornog plana, ako ti je to vikendica… itd. onda ćeš i pošteno platiti, a ako ti je to prva nekretnina, izgrađena isključivo za osobno stambeno zbrinjavanje…itd. onda ćeš platiti nešto manje.)

I još i zadnja stavka ali sigurno ne i po važnosti je projektna dokumentacija.


Novim zakonom su objekti podijeljeni u 4 kategorije:

  • zahtjevna zgrada – zgrada čija građevinska (bruto) površina veća od 400 m² i zgrada za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija je građevinska (bruto) površina veća od 1000 m² (u daljnjem tekstu: zahtjevna zgrada),
  • manje zahtjevna zgrada - zgrada čija građevinska (bruto) površina nije veća od 400 m² i zgrada za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska (bruto) površina nije veća od 1000 m²,
  • jednostavna zgrada - zgrada čija građevinska (bruto) površina nije veća od 100 m²,
  • pomoćna zgrada - pomoćna zgrada u funkciji osnovne zgrade, koja ima jednu etažu i čija tlocrtna površina nije veća od 50 m² .

Dokumentacija koja je potrebna za legalizaciju ovisi o veličini i vrsti zgrade, odnosno o kategoriji u koju spada objekt.
Prosječno obiteljske kuće spadaju u 2 kategoriju a vikendice u 3, dok pomoćni objekti tipa garaže, terase, spremišta, razni gospodarski objekti (pa i svinjci i kokošinjci) spadaju u 4 kategoriju.

Recimo da prosječna obiteljska kuća ima do 400 m2 i spada u kategoriju 2, odnosno manje zahtjevnu zgradu. Što se dokumentacije tiče potrebno je slijedeće:
  • Geodetski situacijskog nacrta stvarnog stanja
  • Snimak izvedenog stanja / ili arhitektonski snimak izvedenog stanja
  • Potvrdu nadležnog javnopravnog tijela ako je zgrada izgrađena unutar nalazišta, zone, cjeline ili područja iz članka 5. stavak 3 Zakona o legalizaciji (VIDI OVDJE) ili ako je registrirana kao pojedinačno kulturno dobro
  • suglasnost Hrvatskih voda ako je izgrađena na vodnom dobru i 
  • Dokaz o ispunjavanju uvjeta za primjenu općih i/ili dopunskih korektivnih koeficijenata za umanjenje iznosa naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade (ovo se odnosi na dio ako je zgrada isključivo stambene namjene odnosno poljoprivredne djelatnosti)

Što se cijene tiče….. geodeta morate platiti koliko košta, građevinca ili arhitektu morate platiti koliko košta. Cijene geodetskih usluga odnosno projektiranja ne određuje ministarstvo pa samim time ne može ni utjecati na smanjenje iste.

Do sada u praksi se mali broj ljudi odlučio na legalizaciju objekta (većinom zbog nemogućnosti legalizacije, što zbog cijene… itd.) i posla nije bilo baš puno. Sada s najavom izmjena i fiksnim rokom za legalizaciju obim posla se višestruko povećao a samim time kako vrijeme odmiče, odnosno kako se približava zadnji rok i cijene idu sve više gore.

Pojeftinjenje….hm…… NE, nego poskupljenje!!!