utorak, 29. studenoga 2011.

LEGALIZACIJA 2


LEGALIZACIJA BESPRAVNO SAGRAĐENIH OBJEKATA U ZONAMA SANITARNE ZAŠTITE
-      Zone sanitarne zaštite crpilišta Vinogradi -

Stupanjem na snagu Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (90/11) omogućena je „legalizacija“ većeg dijela bespravno sagrađenih objekata.

Prema istoimenom zakonu dani su osnovni uvjeti za ozakonjenje zgrada, odnosno određena ograničenja u primjeni istog prema članku 4 i 5.

Člankom 5 definirana su ograničenja primjene navedenog zakona. Jedna od tih odredbi je … područje posebne zaštite voda, unutar zone sanitarne zaštite vode za piće, kako je navedeno u stavku 1, postavak 8.

Zakonom o vodama (NN 153/09) člankom 48 su definirana područja posebne zaštite voda između kojih su i zone sanitarne zaštite vode za piće.
Isti članak propisuje donošenje registra zaštićenih područja – područja posebne zaštite voda od strane Hrvatskih voda a koji su sastavni dio Plana upravljanja vodnim područjima.

Hrvatske vode su propisale Plan izrade akata prema članku 249. Zakona o vodama s okvirnim planom izrade prvog plana upravljanja vodnim područjima.

Temeljem članka 41. Stavak 2 Zakona o vodama (NN 107/95, 150/05), članka 42. Stavak 1 Pravilnika o o utvrđivanju zona sanitarne zaštite izvorišta (NN 55/2002) i članka 30. Točka 2 Statuta Osječko-baranjske županije (Županijski glasnik broj 2/95, 2/97, 3/99, 3/01, 8/01, 9/03, 13/05 i 2/06), uz prethodno mišljenje Hrvatskih voda donesena je odluka o zaštiti izvorišta „Crpilišta Vinogradi“.

Odlukom o zaštiti izvorišta definirane su Zone sanitarne zaštite kao i mjere zaštite te ograničenja.

Usporedbom važeće Prostorno-planske dokumentacije – Prostorni plan uređenja općine Čepin (109/2001)  na dan stupanja na snagu Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama evidentno je da je na području općine Čepin usvojena III ZONA SANITARNE ZAŠTITE (IIIA i IIIB ZONA).

Prema gore navedenim mjerodavnim zonama sanitarne zaštite kao i mjerama zaštite i ograničenja u korištenju za III zonu nema ograničenja vezano za izgradnju stambenih zgrada.

Prema službenom očitovanju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva klasa: 350-01/11-02/441, urbroj: 531-05-11-2 a u vezi upita o ozakonjenju nezakonito izgrađenih zgrada u području posebne zaštite voda da se predmetni Zakon o „legalizaciji“ ne odnosi samo na one zgrade koje su izgrađene u određenoj zoni sanitarne zaštite u kojoj prema propisima o zaštiti voda ne smiju biti izgrađene, tj. čije je građenje tim propisima zabranjeno u određenim zonama sanitarne zaštite.



Zaključak je pošto Odlukom o zaštiti izvorišta vode za piće, u skladu s III zonom sanitarne zaštite, nema ograničenja vezano za izgradnju objekata stambene namjene samim time se odredbe ovog zakona primjenjuju u smislu legalizacije bespravno sagrađenih objekata.