ponedjeljak, 9. siječnja 2012.

LEGALIZACIJA 4


A evo došlo je i do promjene vlasti. Politiku i političare neću komentirate nego samo onaj dio koji se odnosi na građevinu i na Zakon o građenju.

Zakon o legalizaciji……hm……..

Pa novi ministar graditeljstva je u svojoj kratkoj izjavi najavio naglasak na legalizaciju bespravno sagrađenih objekata te izmjenu i dopunu „Zakona o legalizaciji“ (Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama NN 90/11).

Nadamo se da će buduće izmjene omogućiti primjenu ovog zakona u cijelosti a ne samo njegove dijelove.

Dakle, ne obazirući se na izmjene ili ne napravio sam kratki izračun cijene zadržavanja prosječne obiteljske kuće, odnosno naknade za zadržavanje.
To ide ovako nekako……

U ovom dijelu ne uzimam u obzir cijenu geodetskih usluga kao ni cijenu arhitekte ni građevinca za izradu dokumentacije za legalizaciju (detaljnije podatke možete dobiti na kontakt telefon ili mailom).

Za zadržavanje bespravno sagrađenog objekta – kuće potrebno je platiti:

·         Komunalni doprinos
·         Vodni doprinos
·         Naknadu za zadržavanje bespravno sagrađenog objekta


1/ Komunalni doprinos
Prihod je jedinice lokalne samouprave koji se plaća za građenje i korištenje objekata i uređaja komunalne infrastrukture sukladno odredbama članaka 31.-33. Zakona o komunalnom gospodarstvu (Narodne novine br. 26/03 (pročišćeni tekst),  82/04, 178/04, 38/09, 79/09, 49/11). Odluku o komunalnom doprinosu kojom se među ostalim utvrđuju područja zone u gradu, odnosno općini, ovisno o pogodnosti položaja određenog područja i stupnju opremljenosti objektima i uređajima komunalne infrastrukture, jedinična vrijednost komunalnog doprinosa po vrsti objekata i uređaja komunalne infrastrukture i po pojedinim zonama, određena u kunama po m3 građevine, te način i rokovi plaćanja komunalnog doprinosa donosi predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave.


2/ Vodni doprinos
Iznos koji plaća investitor gradnje sukladno odredbama Uredbe o visini vodnoga doprinosa (Narodne novine br. 78/10) i Pravilnika o obračunu i naplati vodnoga doprinosa (Narodne novine br. 79/10). Više informacija o vodnom doprinosu možete pronaći na web stranicama Hrvatskih voda.



3/ Naknada za zadržavanje bespravno sagrađenih objekata
Sukladno odredbama Uredbe o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru (Narodne novine 101/11), predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave propisuju svojim odlukama vrijednosti jediničnih naknada za svaku položajnu zonu. U skladu s odredbama Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (Narodne novine br. 90/11) predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave dužna su donijeti odluke o vrijednostima jediničnih iznosa za položajne zone za utvrđivanje iznosa naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih objekata u prostoru u roku od trideset (30) dana od dana stupanja na snagu Uredbe o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru, odnosno od 15. rujna 2011. Također, predstavnička tijela u roku od šezdeset dana od dana stupanja na snagu Uredbe, mogu donijeti odluku kojom se dopušta ozakonjenje više od dviju etaže na nezakonito izgrađenoj zgradi izgrađenoj protivno planu unutar i/ili izvan građevinskog područja.


Mislim da bi bilo jasnije na nekom primjeru……..

PRIMJER 1:
Obiteljska kuća se nalazi na području Osijeka, prva je nekretnina vlasnika, te je definirana kao jedna prizemna stambena jedinica cca. 100 m2 bruto površine te cca. 350 m3 bruto volumena.

1.    Komunalni doprinos:
90 Kn/m3    ×   350 m3  =   31.500 Kn

2.    Vodni doprinos:
15 Kn/m3    ×   350 m3  =     5.250 Kn

3.    Naknada za zadržavanje
                                                                                             3.100 Kn

         UKUPNO:                                                                   39.850 kn


Kada usporedimo s davanjima investitora pri gradnji novog objekta razlika je jedino za naknadu za zadržavanje bespravno izgrađenog objekta, odnosno  umanjeno za 3.100 Kn te iznosi cca. 36.750 Kn.


Evo još jedan primjer….




PRIMJER 2:
Vikendica koja se nalazi na otoku Viru, prizemni objekt za povremeno stanovanje, unutar građevinske zone, površine cca. 50 m2, odnosno cca. 150 m3 volumena.

1.    Komunalni doprinos:
   100 Kn/m3    ×   150 m3  =   15.000 Kn

2.    Vodni doprinos:
                                               22.50 Kn/m3    ×   150 m3  =     3.375 Kn

3.    Naknada za zadržavanje
                                                                                                  7.500 Kn

         UKUPNO:                                                                        25.875 kn


Naravno na gore navedeno nisu uračunati administrativni biljezi te naknade za podnošenje zahtjeva.

Za sva eventualna pitanja obratite se na mail ili mobitel.